Jdi na obsah Jdi na menu
 

Rejstřík osob I - Q

Kubiš Jan (1913 - 1942, fotografie zde) - životopis zde. 

 

von Manstein Erich, německý polní maršál (1887 - 1973, fotografie zdepatřil k nejtalentovanějším vojevůdcům všech armád, účastnících se druhé světové války. Byl jedním z hlavních strůjců brilantního plánu útoku na Francii v roce 1940. Přestože se mu koncem roku 1942 nepodařilo vyprostit 6. armádu, obklíčenou u Stalingradu, svým velitelským mistrovstvím přispěl v následujících měsících ke stabilizaci východní fronty a dosáhl skvělého vítězství při protiofenzivě u Charkova. U Kurska byly jeho útoky tou úspěšnější částí německé ofenzivy. V následujícím období vedl s důmyslem sobě vlastním ústupové boje až do března 1944, kdy ho Hitler odvolal. (přejato z Nejnovější ilustrované dějiny - Druhá světová válka, Donald Sommerville, Praha 2009)   

 

Montgomery Bernard, polní maršál (1887 - 1976, fotografie zde) se stal za druhé světové války nejproslulejším z britských generálů. Jeho pečlivé plánování a metodické velení mělo v období od podzimu 1942 do konce války velký podíl na konečném vítězství spojeneckých vojsk v severní Africe, Itálii a severozápadní Evropě. Je nepravděpodobné, že by vylodění Spojenců v Normandii mělo bez jeho podílu na přípravách a plánování tak hladký průběh. Někteří historikové mu ovšem vyčítají, že byl až příliš opatrný a promeškal tak často příležitost k dosažení snadnějšího a rychlejšího vítězství. (přejato z Nejnovější ilustrované dějiny - Druhá světová válka, Donald Sommerville, Praha 2009).

 

Patton George (1885 - 1945, fotografie zde) byl pravděpodobně nejschopnějším americkým generálem celé války, i když svůj talent zčásti promrhával hereckými etudami a láskou k publicitě. Úspěšně velel americkým vojskům v severní Africe a na Sicílii, pak však byl na jistou dobu odstaven na vedlejší kolej, neboť udeřil dva hospitalizované vojáky, které mylně nařkl ze simulace. V letech 1944 - 1945 velel americké 3. armádě a skvěle si vedl zejména za jejího postupu v srpnu 1944 a poté bitvě v Ardenách (jeho jednotky mj. osvobodily západní Čechy vč. Plzně). (přejato z Nejnovější ilustrované dějiny - Druhá světová válka, Donadl Sommerville, Praha 2009)