Jdi na obsah Jdi na menu
 

Část z projevu říšského vůdce SS Himmlera 4. října 1943 v Poznani

14. 5. 2014

heinrich-himmler.jpg 

říšský ministr vnitra a vrchní velitel SS Heinrich Himmler

 

 

   6. října 1943 pronesl Heinrich Himmler, vrchní velitel SS, tříhodinovou řeč ke svým podřízeným, SS-Gruppenführerům. Stalo se tak na okupovaném území Polska v Poznani.

   V projevu k úzkému kruhu "SS-vůdců" se Himmler nerozpakoval relativně otevřeně hovořit o faktech, které byly jinak nacisty všemožně zakrývány: tj. o konečném řešení židovské otázky, o plánech se Slovany a jinými "nepřáteli Říše".

   Zvukový záznam projevu je dnes cenným historickým dokumentem. Jedná se o jeden z nejpřesvědčivějších dokladů hromadného vyhlazování Židů za 2. světové války. (zdroj: wikipedie)

 

Část z tohoto projevu:

   

 

   " . . . Pro muže SS musí platit absolutně jediná zásada: čestní, slušní, věrní a přátelští máme být k příslušníkům naší vlastní krve a k nikomu jinému. Otázka, zda jiné národy žijí v blahobytu nebo chcípají hlady, to mě zajímá jen potud, pokud je potřebujeme jako otroky pro naši kulturu, jinak mne to nezajímá . . . To je to, co bych chtěl vštípit a - jak věřím - jsem už vštípil SS, jako jeden z nejsvětějších zákonů budoucnosti: naší starostí, naší povinností je náš národ a naše krev, o to se máme starat, na to máme myslit, pro to pracovat a za to bojovat a za nic jiného. Všechno ostatní nám může být lhostejné . . . Chci se tu před vámi zmínit zcela otevřeně též o jedné velmi těžké záležitosti. Měli bychom si to jednou zcela otevřeně říci, i když o tom nikdy nebudeme hovořit na veřejnosti . . . Mám teď na mysli evakuaci židů, vyhlazení židovského národa. Patří to k věcem, které se lehko vyslovují. ´Židovský národ bude vyhlazen,´ řekne každý člen strany, ´to je docela jasné, je to v našem programu. Vyloučení židů, vyhlazení židů, to je hotová věc.´ A potom všichni přicházejí, všech těch 80 miliónů Němců, a každý zná nějakého svého slušného žida. Je jasné, že ostatní jsou svině, ale tento jediný je prima žid. Ze všech těch, kdo takto mluví, žádný nepřihlížel, žádný to nevydržel do konce. Z vás to bude většina vědět, co to znamená, když leží na hromadě 100 mrtvol, nebo když jich tu leží 500 anebo když jich tu leží 1 000. To vydržet a přitom - nehledě k výjimečným lidským slabostem - zůstat slušným. To nás zakalilo. To je slavná stránka našich dějin, která ještě nebyla a nikdy nebude napsána. . ."

(přejato z publikace SS v akci: dokumenty o zločinech SS, Praha 1959)

 poprava.jpg

mrtvi-v-dachau.png