Jdi na obsah Jdi na menu
 

Křišťálová noc

   Křišťálová noc (Kristallnacht) byl protižidovský pogrom, který propukl v noci z 9. na 10. listopadu 1938.

   Toto pojmenování vzniklo podle střepů z rozbitých výloh, oken i lustrů. Tento pogrom může být považován za mezník protižidovské politiky. Znamenal přechod k úplnému vyloučení Židů ze společnosti a potencionálně k jejich fyzické likvidaci.

   Jako záminku si nacisté vybrali čin 17letého Žida Herschela Grünspana. Ten dvěma výstřely těžce zranil legačního sekretáře na německém vyslanectví v Paříži Ernsta von Ratha. Ten zemřel odpoledne 9. listopadu. Týž večer se shodou okolností konalo v Mnichově setkání starých nacistických bojovníků s Hitlerem. Každoročně si připomínali nezdařený puč v roce 1923. Po odchodu Hitlera v nočních hodinách předstoupil Göebbels se zprávou o úmrtí Ernsta von Ratha, s projevem plným protižidovské nenávisti.

   Již v noci začaly nepokoje a útoky na židovské objekty. Na území Německa, obsazeného Rakouska a okupovaného pohraničí Československa bylo vypáleno či zdemolováno 267 synagog, na 7 500 židovských obchodů a bytů bylo vyrabováno. Téměř 100 Židů se stalo obětmi pogromu. Na 30 000 jich skončilo v koncentračních táborech Dachau, Buchenwald a Sachsenhausen.

   Paradoxně právě Židům bylo nařízeno odstranit vzniklé škody a uvést ulice do původního stavu. Byly jim zabaveny pojistky a navíc bylo Židům uloženo zaplatit pokutu ve výši jedné miliardy marek.

   Herschel Grünspan byl hned po svém činu zatčen francouzskými orgány a později předán do Německa. Zde se o něm jakákoliv informace ztrácí.   

(přejato z www.koncentracni-tabory.estranky.cz)